Ndjeshmëria e dhëmbit nga të ftohtit/të nxehtit mund të jëtë përvëluese, dhe kjo parehati mund të shkaktohet nga ushqyerja me gjëra të ftohta dhe të nxehta, ushqime të ëmbla ose edhe vetëm një frymëmarrje e thellë në ditët e dimrit të acartë.

Cfarë e shkakton këtë dhimbje të madhe?

Kur dentina erozohet, shtresa që ndodhet poshtë shtresës së parë që quhet smalt, bën që të keni dhëmb jashtëzakonisht të ndjeshëm. Mishrat e dhëmbëve I mbrojë të gjitha këto tubujt dentinarë të cilat tuba lidhin ambientin e jashtëm me atë të brendshëm të dhëmbit deri tek pjesa e nervit, dhe nësë dëmtohet do të jetë e mundur krijimi I një rrugëdalje të lehtë I të ftohtit, të nxehtit e ëmbëlsirave të kalojnë nëpërmjet këto tubujë.
Ka shumë factor të cilët ndikojnë në dëmtimin e smaltit, por këto të mëposhtmët janë disa nga më kryesoret:
1. Furcimi I ashpër I dhëmbëve. T’a përsëritni këtë metodë furcimi shpesh, mundëson dëmtimin e shpejt të smaltit, e cila shkon deri tek zhveshja e rrënjëve.
2. Tërheqja e mishit të dhëmbit e cila ekspozon rrënjën e dhëmbit
3. Të pasur një gingivitis, e cila ju krijon ndjeshmëri të dhëmbëve nga humbja e mbështetjes ligamentare e cila ka ardhë nga inflamimi I mishrave të dhëmbit
4. Një dhëmb të fraktuar I cili mundëson kalimin e baktereve në pulpë.
5. Produktet e zbardhimit
6. Mosha
7. Pllakë bakteriale të madhe si pasojë e higjientës së munguar orale
8. Ushqimet acidike

 

Si të reduktoni dhimbjet nga hiperndjeshmëria e dhëmbëve

  • Mësimi I një teknike të duhur për furcim të dhëmbëve, duke pastruar të gjitha anët e gojës dhe duke përfundur me flosim më së paku dy herë në dytë.
  • Përdorni furcë e cila është mesatare nga fortësia dhe mos ushtroni forcë të madhe afër mishrave të dhëmbëve për të parandaluar dëmtimin e smaltit.
  • Në treg, ka shumë produkte tregtare të cilët ofrojnë vecmas për hiperndjeshmërinë e dhëmbëve, të njohura sikur pasta dhëmbësh kundër hiperndjeshmërisë (desensitizing toothpastes); pas përdorimit të këtyre produkteve do të kuptoni një rënie të kësaj gjendje parehatie.
  • Anashkaloni ushqimet që janë të pasura me acid
  • Përdorni produkte dentare të cilët kanë sasi të duhur fluoridesh.
  • Menaxhone kërcitjen e dhëmbëve; nëse ndodh pavetëdijshëm gjatë kohës së gjumit përdorni një mouthguard gjatë gjumit.
CategoryLajme

© 2016 - DENTIN by dental clinic

Numri telefonit        +389(0)2 2614 339