• RENTGEN

  Se shpejti

 • MBUSHJE (PLLOMBA)

  Pllombat e bardha ose pllomba që e imitojnë ngjyrën e dhëmbit paraqesin materiale të besueshme tek të cilat mund të mbështetemi ndërsa pacientit i ofrojmë edhe bukuri si dhe afatgjatësi. Këto pllomba sot mund të thuhet se i kanë nxjerë nga përdorimi të ashtuquajturat pllomba të zeza gjegjësisht pllomba të amallgamit.

 • TRAJTIMI I KANALEVE DENTARE

  Shërimi i kanaleve të rrënjëve Terapia (Root Canal Therapy)

  Terapia e kanalit të rrënjës i referohet një trajtimi në të cilën dentisti largon infeksionin e shkaktuar nga bakteriet që kanë hyrë në pulpen e dhembit.
  Pse do të keni nevojë për një shërim të kanalit të rrënjës?
  Ka disa arsye pse dhëmbi mund të iritohet dhe te inflamohet, sic psh: kariesi I thellë, mbushjet e mëdha, traumat e dhëmbëve, intervenimet të përsëritura stomatologjike.
  Pasi dentisti juaj ka identifikuar infeksionin brenda dhëmbit tuaj, ju mund të pyesni se çfarë opcione tjera keni përveç terapise së kanalit të rrënjës. Nëse nuk bëni asgje, nëqoftë se bakteret nuk largohen, ata do të mundohen të gjejnë rrugën e tyre për te maja e rrënjës dhe përfundimisht në kocken tuaj. Pasi të arrijnë atje, ata do të shkaktojë një abscess dhe infeksion.
  Padyshim ky kurs veprimi ose mosveprimi, nuk është i rekomanduar.
  Zgjedhja juaj e dytë është për nxjerrjen ose largimin e dhëmbit.Duhet te jeni të vetëdijshëm se nëse e nxjerrni dhëmbin, hapësira e shkaktuar nga dhëmbi i humbur do të bëjë dhëmbët përreth të zhvendosen në atë hapësirë. Ky ndryshim mund të shkaktojë një rradhitje të dhëmbëve në gojën tuaj që mund të rezultojë në problemet me nofullat tuaja. Përveç kësaj, këto dhëmbë të zhvendosur janë të vështirë per tu pastruar, duke i bërë ata më të prirur ndaj parodontozes,kariesit apo edhe humbje të një pjese të dhëmbit.
  Nëse ju zgjedhni ta nxjerrni dhembin, plani juaj më I mirë do të jetë ta zëvendesoni atë me një tretman dentar si psh me një implant ose një urë.
  Kjo sigurisht do të shtojë më shumë shpenzimet për tretmanin tuaj përveç humbjen e dhëmbit tuaj.

  Trajtimi I kanalit të rrënjës

  Së pari një mjet anastetik lokale aplikohet për të mpirë dhëmbin në mënyrë që procedura të jetë më e rehatshme.Mandej, dentisti juaj do tju vendosë një mburojë apo një mbrojtese gome për të mbajtur të pastër dhëmbin dhe të mos depertoje pështyma.
  Pasi dhëmbi të jetë mpirë, hapja bëhet nëpërmjet pjesës së lartë të dhëmbit.
  Të dhënat për kanalet e rënjës përdoren për ti pastruar ata dhe për ti përgaditur kanalet e rrënjëve për ti mbushur me një material perfundimtar.
  Gjatë procesit të pastrimit, përdoret një tretës për të ndihmuar largimin e bakterieve dhe mbeturinat e mbetura në dhemb. Rentgen-filmat mund të përdoren në mënyrë periodike gjatë procedurës për të informuar dentistin si shkon procesi në vazhdim.
  Kur përpunimi I kanalit të rrënjës është kryer, ajo mbushet duke vendosur një material plastic(gumoz) që mbush gjithë gjatësine e kanalit te rrënjë. Një mbushje e përkohshme vendoset pastaj në dhëmb.

  Ju lutem mbani në mend se terapia e kanalit të rrënjes trajton semundjet e pulpes të dhëmbëve, por trajtim nuk është i plotë derisa dhëmbi të rikthehet në një fazë funksionale. Kjo do të thotë një kurorë, ose një lloj i ngjashëm i punës dentare është e nevojshme për ta bërë dhëmbin funksional përsëri.

  Rreziqet që lidhen me terapinë e kanalit të rrënjës.
  Pas përfundimit të terapisë të kanalit të rrënjës, ju mund të ndjeni parehati disa ditë në vijim pas trajtimit. Për të lehtësuar parahatinë ju mund të ndiqni rekomandimet e dentistit tuaj për marrjen e medikamenteve kunder dhimbjes. Në rastet më ekstreme dentisti juaj mund të përshkruajë një antibiotik dhe medikamente kunder dhimbjeve qe do tju ndihmojë në uljen e ndonjë infeksioni të mbetur.

  Pas terapiesë së kanalit të rrënjës ju nuk duhet të përtypni drejtpërdrejt në dhëmb deri sa të vendoset restaurimi përfundimtar,përndryshe dhëmbi juaj mund tju thyhet. Gjithashtu, mbani në mend që më shumë ju prisni që të përfundojë restaurimin përfundimtar(pllomben),gjasat jane më të mëdha qe bakteret te ri-infektojne kanalin e shëruar, e kjo do të kërkoj nje terapi të përsëritur nga fillimi.

  Terapia e kanalit të rrënjës, si çdo trajtim tjetër, nuk është I liruar nga të panjohurat dhe komplikacionet.Është e mundur që gjatë procedurës një pjesë e instrumentit të thyhet dhe të ngec në kanal ose që rrënja e dhëmbit të frakturohet. Në raste të tjera një mbushje e mirë e kanalit të rrënjës nuk mund të arrihet për shkak të formës së rrënjës. Së fundi, është e mundur që të haroni një rrënjë te fshehur apo një kanal shtesë që është në nevojë për trajtim. Sigurisht këto komplikime janë raste te ralla e jo pune e rendomte.

  Në rast se terapia e kanalit të rrënjës është e pasuksesshme, dentisti juaj mund të diskutojnë opsionet alternative duke përfshirë trajtimin e përsëritur ose nxjerrjes së dhëmbit te infektuar.

 • SËMUNDJET E GOJËS

  Shërimi i kanaleve të rrënjëve Terapia (Root Canal Therapy)

  Terapia e kanalit të rrënjës i referohet një trajtimi në të cilën dentisti largon infeksionin e shkaktuar nga bakteriet që kanë hyrë në pulpen e dhembit.
  Pse do të keni nevojë për një shërim të kanalit të rrënjës?
  Ka disa arsye pse dhëmbi mund të iritohet dhe te inflamohet, sic psh: kariesi I thellë, mbushjet e mëdha, traumat e dhëmbëve, intervenimet të përsëritura stomatologjike.
  Pasi dentisti juaj ka identifikuar infeksionin brenda dhëmbit tuaj, ju mund të pyesni se çfarë opcione tjera keni përveç terapise së kanalit të rrënjës. Nëse nuk bëni asgje, nëqoftë se bakteret nuk largohen, ata do të mundohen të gjejnë rrugën e tyre për te maja e rrënjës dhe përfundimisht në kocken tuaj. Pasi të arrijnë atje, ata do të shkaktojë një abscess dhe infeksion.
  Padyshim ky kurs veprimi ose mosveprimi, nuk është i rekomanduar.
  Zgjedhja juaj e dytë është për nxjerrjen ose largimin e dhëmbit.Duhet te jeni të vetëdijshëm se nëse e nxjerrni dhëmbin, hapësira e shkaktuar nga dhëmbi i humbur do të bëjë dhëmbët përreth të zhvendosen në atë hapësirë. Ky ndryshim mund të shkaktojë një rradhitje të dhëmbëve në gojën tuaj që mund të rezultojë në problemet me nofullat tuaja. Përveç kësaj, këto dhëmbë të zhvendosur janë të vështirë per tu pastruar, duke i bërë ata më të prirur ndaj parodontozes,kariesit apo edhe humbje të një pjese të dhëmbit.
  Nëse ju zgjedhni ta nxjerrni dhembin, plani juaj më I mirë do të jetë ta zëvendesoni atë me një tretman dentar si psh me një implant ose një urë.
  Kjo sigurisht do të shtojë më shumë shpenzimet për tretmanin tuaj përveç humbjen e dhëmbit tuaj.

  Trajtimi I kanalit të rrënjës

  Së pari një mjet anastetik lokale aplikohet për të mpirë dhëmbin në mënyrë që procedura të jetë më e rehatshme.Mandej, dentisti juaj do tju vendosë një mburojë apo një mbrojtese gome për të mbajtur të pastër dhëmbin dhe të mos depertoje pështyma.
  Pasi dhëmbi të jetë mpirë, hapja bëhet nëpërmjet pjesës së lartë të dhëmbit.
  Të dhënat për kanalet e rënjës përdoren për ti pastruar ata dhe për ti përgaditur kanalet e rrënjëve për ti mbushur me një material perfundimtar.
  Gjatë procesit të pastrimit, përdoret një tretës për të ndihmuar largimin e bakterieve dhe mbeturinat e mbetura në dhemb. Rentgen-filmat mund të përdoren në mënyrë periodike gjatë procedurës për të informuar dentistin si shkon procesi në vazhdim.
  Kur përpunimi I kanalit të rrënjës është kryer, ajo mbushet duke vendosur një material plastic(gumoz) që mbush gjithë gjatësine e kanalit te rrënjë. Një mbushje e përkohshme vendoset pastaj në dhëmb.

  Ju lutem mbani në mend se terapia e kanalit të rrënjes trajton semundjet e pulpes të dhëmbëve, por trajtim nuk është i plotë derisa dhëmbi të rikthehet në një fazë funksionale. Kjo do të thotë një kurorë, ose një lloj i ngjashëm i punës dentare është e nevojshme për ta bërë dhëmbin funksional përsëri.

  Rreziqet që lidhen me terapinë e kanalit të rrënjës.
  Pas përfundimit të terapisë të kanalit të rrënjës, ju mund të ndjeni parehati disa ditë në vijim pas trajtimit. Për të lehtësuar parahatinë ju mund të ndiqni rekomandimet e dentistit tuaj për marrjen e medikamenteve kunder dhimbjes. Në rastet më ekstreme dentisti juaj mund të përshkruajë një antibiotik dhe medikamente kunder dhimbjeve qe do tju ndihmojë në uljen e ndonjë infeksioni të mbetur.

  Pas terapiesë së kanalit të rrënjës ju nuk duhet të përtypni drejtpërdrejt në dhëmb deri sa të vendoset restaurimi përfundimtar,përndryshe dhëmbi juaj mund tju thyhet. Gjithashtu, mbani në mend që më shumë ju prisni që të përfundojë restaurimin përfundimtar(pllomben),gjasat jane më të mëdha qe bakteret te ri-infektojne kanalin e shëruar, e kjo do të kërkoj nje terapi të përsëritur nga fillimi.

  Terapia e kanalit të rrënjës, si çdo trajtim tjetër, nuk është I liruar nga të panjohurat dhe komplikacionet.Është e mundur që gjatë procedurës një pjesë e instrumentit të thyhet dhe të ngec në kanal ose që rrënja e dhëmbit të frakturohet. Në raste të tjera një mbushje e mirë e kanalit të rrënjës nuk mund të arrihet për shkak të formës së rrënjës. Së fundi, është e mundur që të haroni një rrënjë te fshehur apo një kanal shtesë që është në nevojë për trajtim. Sigurisht këto komplikime janë raste te ralla e jo pune e rendomte.

  Në rast se terapia e kanalit të rrënjës është e pasuksesshme, dentisti juaj mund të diskutojnë opsionet alternative duke përfshirë trajtimin e përsëritur ose nxjerrjes së dhëmbit te infektuar.

 • LARGIMI I GURRËVE TË DHËMBËVE

  underconstrucion ….